Organic Cow's Milk

Impacts on Environmental Sustainability

Authors

  • Carlos Cândido da Silva Cyrne Universidade do Vale do Taquari (Univates)
  • Fernanda Cristina Wiebusch Sindelar Universidade do Vale do Taquari (Univates)
  • Júlia Elisabete Barden Universidade do Vale do Taquari (Univates)
  • Rafaela Danieli Universidade do Vale do Taquari (Univates)

DOI:

https://doi.org/10.18696/reunir.v14i1.1506

Keywords:

Cow. Dairy products Sustainable.

Abstract

This new production system is called organic, ecological or organic cow's milk production. This study aimed to identify whether the production of organic cow's milk has less of an impact on environmental sustainability than conventional production. Methodologically, it is an exploratory study, it can be classified as descriptive and carried out through a systematic review of the literature, applying defined and systematized search methods. The results found point to the fact that the production of organic cow's milk brings less negative impacts to the environment when compared to the conventional production system.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Angerer, V., Sabia, E., Von Borstel, U. K. & Gauly, M. (2021). Environmental and biodiversity effects of different beef production systems. Journal of Environmental Management, 289. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2021.112523

Arcuri, P. B. & Berndt, A. (2015). Uma visão internacional da sustentabilidade na pecuária leiteira. In: MARTINS et. al. Sustentabilidade ambiental, social e econômica da cadeia produtiva do leite: desafios e Perspectivas (pp. 169-187). Brasília, DF.

Aroeira, L. J. M., Carneiro, J., Paciullo, D. S. C., Fernandes, E. N., Xavier, D. F., Furlong, J. & Alvim, M. J. (2001). Tecnologias para a produção orgânica de leite. In: Madalena, F. E; Matos, L. L; Holanda Jr, E. V. (Org). Produção de Leite e Sociedade (pp. 435-449). Belo Horizonte.

Benbrook, C. M., Butler, G., Latif, M. A., Leifert, C. & Davis, D. R. (2013). Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A United States–Wide, 18-Month Study. PLoS ONE. DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0082429

Bijttebier, J., Hamerlinck, J., Moakes, S., Scollan, N., Van Meensel, J. & Lauwers, L. (2017). Low-input dairy farming in Europe: Exploring a context-specific notion. Agricultural Systems, 156, 43-51. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.agsy.2017.05.016

Bonnet, C., & Bouamra-Mechemache, Z. (2015). Organic label, bargaining power, and profit-sharing in the french fluid milk Market. Amer. J. Agr. Econ., 1-2. DOI: https://doi.org/10.1093/ajae/aav047

Bos, J. F. F. P., Haan, J. De, Sukkel, W. & Schils, R. L. M. (2014). Energy use and greenhouse gas emissions in organic and conventional farming systems in the Netherlands. NJAS-Wageningen Journal of Life Sciences, 68, 61-70. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.njas.2013.12.003

Campos, M. B. N., Soares, J. P. G., Junqueira, A. M. R., Rodrigues, G. S. & Malaquias, J. V. (2018, julho). Impactos ambientais, sociais e econômicos da conversão para a produção de leite orgânico em propriedades familiares na Bacia Hidrográfica do Rio Paraná III. Cadernos de Agroecologia - Anais do VI CLAA, X CBA e V SEMDF, 13(1).

Cardoso, A. S. & Santos Jr, R. A. O. (209). Indicadores de sustentabilidade e o ideário institucional: um exercício a partir dos ODM e ODS. Ciência e Cultura, 71(1), 50-55. DOI: http://dx.doi.org/10.21800/2317-66602019000100014

Carson, R. & Polillo, R. (1962). Primavera silenciosa (2a. ed.). São Paulo: Melhoramentos.

Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos [COAG]. (2006). De la producción agraria convencional a la ecológica. Madrid.

Cyrne, C. C. S., Rempel, C., Haetinger, C., & Eckhardt, R. R. (2015). Avaliação da gestão ambiental em pequenas propriedades produtoras de leite no Vale do Taquari a partir do uso da matriz importância x desempenho. Redes – Revista do Desenvolvimento Regional, 20(2), 176-194. DOI: https://doi.org/10.17058/redes.v20i2.3724

Cyrne, C. C. S. (2016). Indicadores de gestão em propriedades produtoras de leite – Um modelo a partir do comparativo entre as propriedades do Vale do Taquari – RS e da Galícia – Espanha. Novas Edições Acadêmicas: Saarbrücken, Deutschland.

Cyrne, C. C. S., Sindelar, F. C. W., Buttenbender, B. N., Gausmann, E., Barden, J. E., & Flach, D. H. (2021). A política nacional de resíduos sólidos e a logística reversa como aliadas da sustentabilidade. In: Rempel, Claudete; Turatti, L. & Dalmoro; M. (Org.). Desafios da Sustentabilidade. Lajeado: Ed. Univates.

De Boer, I. J. M. (2003). Environmental impact assessment of conventional nad organic milk production. Livestock Production Science, 80, 63-77. DOI: https://doi,org/10.1016

Duran, D. C., Gogan, L. M., Artene, A., & Duran V. (2015). The components of sustainable development-a possible approach. Procedia Economics and Finance, 26, 806-811. DOI: https://doi.org/10.1016/S2212-5671(15)00849-7

Einarsson, R., Cederberg, C., & Kallus, J. (2017). Nitrogen flows on organic and conventional dairy farms: a comparison of three indicators. Nutr Cycl Agroecosyst. DOI: https://doi.org/10.1007/s10705-017-9861-y

Organização das Nações Unidas para a Alimentação e Agricultura [FAO]. FAO STAT. (2022). Recuperado de https://www.fao.org/faostat/es/#data/QCL

Organização das Nações Unidas para a Alimentação e Agricultura [FAO]. (2019). FAO STAT - Livestock Primary. Roma, Italy.

Galloway, C., Conradie, B., Prozesky, H. & Esler, K. (2018). Opportunities to improve sustainability on commercial pasture-based dairy farms by assessing environmental impact. Agricultural Systems, 166, 1-9. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2018.07.008

Galvão, M. C. B., & Ricarte, I. L. M. (2020). Revisão sistemática da literatura: conceituação, produção e publicação. LOGEION: Filosofia da Informação, 6(1), 57-73.

Gomes, S. I. F., Van Bodegom, P. M., Van Agtmaal, M., Soudzilovskaia, N. A., Basteman, M., Duijm, E., & Van Eekeren, N. (2020). Microbiota in dung and milk differ between organic and conventional dairy farms. Frontiers in Microbiology, 11, 17-46. DOI: https://doi.org/10.3389/fmicb.2020.01746

Gross, A., Bromm, T., Polifka, S. & Schierhorn, F. (2022). The carbon footprint of milk during the conversion from conventional to organic production on a dairy farm in central Germany. Agronomy for Sustainable Development. DOI: https://doi.org/10.1007/s13593-022-00775-7

Guerci, M., Knudsen, M. T., Bava, L., Zucali, M., Schönbach, P., & Kristensen, T. (2023). Parameters affecting the environmental impacto of a range of dairy farming systems in Denmark, Germany and Italy. Journal of Cleaner Production, 54, 133-141. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jclepro.2013.04.035

Guptill, A. (2009). Exploring the conventionalization of organic dairy: Trends and counter-trends in upstate New York. Agriculture and Human Values, 26(1), 29-42. DOI: https://doi.org/10.1007/s10460-008-9179-0

Horrillo, A., Gaspar, P., & Escribano, M. (2020). Organic farming as a strategy to reduce carbon footprint in dehesa agroecosystems: a case study comparing different livestock products. Animals, 10, 162. DOI: https://doi.org/10.3390/ani10010162

Hopwood, B., Mellor, M. & O'brien, G. (2005). Sustainable development: mapping different approaches. Sustainable Development, 13(1), 38-52. DOI: https://doi.org/10.1002/sd.244

International Federation of Organic Agriculture Movements [IFOAM]. (2008). General Assembly. Recuperado de https://www.ifoam.bio/why-organic/organic-landmarks/definition-organic

Kayser, A. L. (2015). A sustentabilidade da bovinocultura de leite: a perspectiva do sistema de proteção ambiental. In: Martins, P. C. Sustentabilidade ambiental, social e econômica da cadeia produtiva do leite: desafios e perspectivas (pp. 339-342). Brasília.

Klarin, T. (2018). The concept of sustainable development: From its beginning to the contemporary issues. Zagreb International Review of Economics & Business, 21(1), 67-94. DOI: https://doi.org/10.2478/zireb-2018-0005

Knudsen, M. T., Dorca-Preda, T., Djomo, S. N., Peña, N., Padel, S., Smith, L. G., & Hermansen, J. E. (2019). The importance of including soil carbon changes, ecotoxicity and biodiversity impacts in environmental life cycle assessments of organic and conventional milk in western europe. Journal Cleaner Production, 215, 433-443. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.12.273

Liang, D., Sun, F., Wattiaux, M. A., Hedtcke, J. L., & Silva, E. M. (2017). Effect of feeding strategies and cropping systems on greenhouse gas emission from Wisconsin certified organic dairy farms. Journal of Dairy Science, 100(7), 5957-5973. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2016-11909

Machado, F. S., Castro, C. R. T. de, Diniz, F. H., Magalhães Junior, W. C. P. de & Pires, M. de F. A. (2021). Leite orgânico: cenário da pecuária leiteira orgânica no Brasil. Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite.

Meier, M. S., Stoessel, F., Jungbluth, N., Juraske, R., Schader, C. & Stolze, M. (2015). Environmental impacts of organic and conventional agricultural products – are the differences captured by cycle assessment? Journal of Environmental Management, 149, 193-208. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jenvman.2014.10.006

Mensah, J. & Casadevall, S. R. (2019). Sustainable development: Meaning, history, principles, pillars, and implications for human action: Literature review. Cogent Social Sciences, 5(1). DOI: https://doi.org/10.1080/23311886.2019.1653531

Mueller, C., De Baan, L. & Koellner, T. (2014). Comparing direct land use impacts on biodiversity of conventional and organic milk—based on a Swedish case study. The International Journal of Life Cycle Assessment, 19(1), 52-68. DOI: https://doi.org/10.1007/s11367-013-0638-5

Muñoz, M. S. G., Soares, J. P. G., Brisola, M. V., Junqueira, A. M, R. & Pantoja, M. J. (2022). Impactos ambientais e socioeconômicos da produção integrada de base ecológica em unidades de produção familiar do Distrito Federal e entorno. Revista de Economia e Sociologia Rural, 60(1). DOI: https://doi.org/10.1590/1806-9479.2021.222418

Nascimento, S. G. S., Nascimento, J. C., Hanke, D., Ávila, M. R., & Silva, F. N. (2020). Gestão ambiental e agricultura familiar: um olhar sobre o município de Dom Pedrito - RS. R. Gest. Sust. Ambient., 9(3), 480-499.

Nogueira, C. (2019). Contradictions in the concept of sustainable development: An analysis in social, economic, and political contexts. Environmental Development, 30, 129-135. DOI: https://doi.org/10.1016/j.envdev.2019.04.004

Olawumi, T. O., & Chan, D. W. M. (2018). A scientometric review of global research on sustainability and sustainable development. Journal of Cleaner Production, 183, 231-250. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.02.162

Oliveira, E. R., Muniz, E. B., Soares, J. P. G., Carbonari, V. M. De S., Carbonari, O. S., Gabriel, A. M. De A., Padovan, P. S., Rezende, G. B. De & Gandra, J. R. (2014). Impactos ecológicos e socioambientais da transição agroecológica para produção orgânica de leite em Sidrolândia-MS. Cadernos de Agroecologia, 9(4), 1-9.

Oliveira, G. B. (2002). Uma discussão sobre o conceito de desenvolvimento. Revista da FAE. Curitiba, 5(2), 37-48.

Orlandini, I. & Tortelly Neto, R. (2020). Redução de impactos ambientais gerados pela bovinocultura de leite: revisão bibliográfica. Arquivos Brasileiros de Medicina Veterinária, 3(1), 144-156.

Méndez, J. A. P. & Pinilla, A. A. (2008). Análisis Económico de la Producción de Leche Ecológica. Revista ICE, 843.

Pirlo, G. & Lolli, S. (2019). Environmental impact of milk production from samples of organic and conventional farms in Lombardy (Italy). Journal of Cleaner Production, 211, 962-971. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2018.11.070

Research Institute of Organic Agriculture [FIBL]. (2022). Info Centre. Recuperado de https://www.fibl.org/en/

Refsgaard, K., Bergsdal, H., Berglann, H., Pettersen, J. (2012). Greenhouse gas emissions from life cycle assessment of Norwegian food production systems. Acta Agriculturae Scandinavica, Section A — Animal Science, 62(4), 336-346. DOI: https://doi.org/10.1080/09064702.2013.788204

Rempel, C., Eckhardt, R. R., Jasper, A., Schultz, G., Hilgert, Í. H. & Barden, J. E. (2012). Proposta Metodológica de Avaliação da Sustentabilidade Ambiental de Propriedades Produtoras de Leite. Revista Tecno-Lógica, 16(1). DOI: https://doi.org/10.17058/tecnolog.v16i1.2613

Romano, E., Roma, R., Tidona, F., Giraffa, G. & Bragaglio, A. (2021). Dairy Farms and Life Cycle Assessment (LCA): The Allocation Criterion Useful to Estimate Undesirable Products. Sustainability, 13, 43-54. DOI: https://doi.org/10.3390/su13084354

Rosen, M. A. (2017). Sustainable development: A vital quest. European Journal of Sustainable Development Research, 1(1). DOI: https://doi.org/10.20897/ejosdr.201702

Rouco, R. G. (2004). Ganadería Ecológica. Guía de Actividad Empresarial. Santiago de Compostela.

Sales, P. C. M., Soares, J. P. G., Pantoja, M. J. & Junqueira, A. M. R. (2020). Estado da arte da produção de leite orgânico: revisão sistemática da literatura. In Anais do 58º Congresso SOBER.

Salvador, S., Corazzin, M., Piasentier, E. & Bovolenta, S. (2016). Environmental assessment of small-scale dairy farms with multifunctionality in mountain areas. Journal of Cleaner Production, 124, 94-102. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.03.001

Santos, E. L., Braga, V., Santos, R. S. & Braga, A. M. Da S. (2012). Desenvolvimento: um conceito multidimensional. DRd - Desenvolvimento Regional em Debate, 2(1).

Sartori, S., Latrônico, F. & Campos, L. M. S. (2014). Sustentabilidade e desenvolvimento sustentável: uma taxonomia no campo da literatura. Ambiente & Sociedade, 17(1), 1-22.

Schader, C.; Drapela, T.; Markut, T.; Meier, M. S.; Lindenthal, T.; Hörtenhuber, S.; Pfiffner, L. (2014). Farm- and product-level biodiversity assessment of conventional and organic dairy production in Austria. International Journal of Biodiversity Science, Ecosystem & Management, 10(1), 29-39. DOI: https://doi.org/10.1080/21513732.2013.878752

Scozzafava, G., Gerini, F., Boncinelli, C. C., Marone, E. & Casini, L. (2020). Organic milk preference: is it a matter of information? Appetite, 144. DOI: https://doi.org/10.1016/j.appet.2019.104477

Soares, J. P. G; Sales, P. C. M., Sousa, T. C. R., Malaquias, J. V. & Rodrigues, G. S. (2015). Impactos ambientais da transição entre a produção de leite bovino convencional para orgânico na Região Integrada de Desenvolvimento do Distrito Federal e Entorno (RIDE/DF). Embrapa Cerrados, Planaltina. DOI: https://doi.org/10.30612/realizacao.v8i16.15218

Soares, J. P. G; Sales, P. C. M., Sousa, T. C. R., Malaquias, J. V. & Rodrigues, G. S. (2021). Impactos ambientais da transição entre produção de leite convencional para orgânico. Realização - Revista Online de Extensão e Cultura, 8(16).

Souza, R. M. H. (2011). A Influência do Ambiente Institucional e Organizacional no Desenvolvimento Rural de Propriedades Produtoras de Leite na Região Extremo-Oeste Catarinense. 125 p. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Regional e Agronegócios) - Programa de Mestrado em Desenvolvimento Regional e Agronegócios, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Toledo.

Sugahara, C. R., & Rodrigues, E. L. (2019). Desenvolvimento Sustentável: um discurso em disputa. Desenvolvimento em Questão, 17(49), 30-43. DOI: https://doi.org/10.21527/2237-6453.2019.49.30-43

Tal, A. (2018). Making conventional agriculture environmentally friendly: moving beyond the glorification of organic agriculture and the demonization of conventional agriculture. Sustainability, 10. DOI: https://doi.org/10.3390/su10041078

Tomich, T. R., Pereira, L. G. R. & Paiva, C. A. V. (2016). Avanços tecnológicos para a redução do impacto da pecuária no meio ambiente. In: Vilela, D. et al. Pecuária de leite no Brasil: cenários e avanços tecnológicos (pp. 384-400). Brasília, DF: Embrapa.

Tuomisto, H. L., Hodge, I. D., Riordan, P & Macdonald, F, W. (2012). Does organic farming reduce environmental impacts?–A meta-analysis of European research. Journal of Environmental Management, 112, 309-320. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jenvman.2012.08.018

Van Wagenberg, C. P. A., Hass, Y., Hogeveen, H., Van Krimpen, M. M., Meuwissen, M. P. M., Van Middelaar, C. E., & Rodenburg, T. B. (2017). Animal Board Invited Review: Comparing conventional and organic livestock production systems on different aspects of sustainability. Animal, 11(10), 1839-1851. DOI: https://doi.org/10.1017/S175173111700115X

Van Asselt, E. D., Capuano, E. & Van Der Fels-Klerx, H. J. (2015). Sustainability of milk production in the Netherlands - A comparison between raw organic, pasteurised organic and conventional milk. International Dairy Journal, 47, 19-26. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2015.02.007

Willer, H., Trávníček, J., Meier, C. & Schlatter, B. (2021). The World of Organic Agriculture 2021 - Statistics and Emerging Trends. Research Institute of Organic Agriculture FiBL and IFOAM - Organics International, Frick and Bonn., CH-Frick and D-Bonn. Recuperado de https://orgprints.org/id/eprint/40014

Published

2024-06-07

How to Cite

Cyrne, C. C. da S., Sindelar, F. C. W., Barden, J. E., & Danieli, R. (2024). Organic Cow’s Milk : Impacts on Environmental Sustainability. REUNIR Revista De Administração Contabilidade E Sustentabilidade, 14(1), 77-92. https://doi.org/10.18696/reunir.v14i1.1506

Issue

Section

Artigos científicos